Platforma Online
codul fiscal – principii
predictibilitate cod fiscal. Predictibilitatea ca principiu al fiscalitatii, are in vedere stabilitatea pentru cel putin un an. Adica, impozitele si taxele nu se pot majora si nici introduce altele noi. [art. 3, lit e) CF]
predictibilitate cod fiscal – regula 1
Ca regula generală, adoptarea/publicarea modificărilor se va face cu 6 luni inainte de intrarea lor in vigoare. Prin ordonante de guvern, pot intra, totuşi, in vigoare la 15 zile de la publicare.
regula 2
Orice actualizari legate de taxe si impozite (anulare, introducerea unora noi, modificarea celor existente) vor intra in vigoare de la 1 ianuarie si vor “înlemni” în acea stare un an de zile.
regula 3 si 3 prim
Totuşi, in caz de angajamente internaţionale, o mică exceptie se admite… Începand cu 20 septembrie 2023, modificarile pot avea loc (si) în situaţii extraordinare. predictibilitate cod fiscal. Iata noul text modificat:
Art. 4. – (1) Prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.
(3) În situaţia în care modificările şi/sau completările se adoptă prin ordonanţe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puţin de 15 zile de la data publicării, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (2).
(4) modificări conform OUG 74/20.IX.2023. Fac excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2) modificările care decurg din angajamentele internaţionale ale României, precum şi modificările şi/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, exclusiv în situaţii extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit tratatelor Uniunii Europene şi regulamentelor subsidiare agreate la nivel european.
Retrospectiva
In perioada ianuarie – iulie 2023, legea 227/2015 a fost modificata deja prin alte 5 legi (34, 39, 69, 88, 216)!
De prin lume
Modificările la legea fiscală nu ţin cont de acest principiu în situaţia în care în care se iau măsuri de stopare a evaziunii fiscale căci, cum se spune, evazioniştii sunt cu un pas înainte…