Istoria economica a sec. XX extins. (1870 – 2010) – Drumul catre utopie – J. Bradford DeLong
75,00 lei
Istoria economica a sec XX extins. (1870 – 2010). Drumul catre utopie
Ultimele referinţe:
- februarie 2024 (Interviu dat de Vladimir Putin jurnalistul conservator Tucker Carlson): „Așadar, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia a colaborat cu Hitler. Și, deși nu a cedat la cererile lui Hitler, a participat totuși la împărțirea Cehoslovaciei împreună cu Hitler, deoarece polonezii nu au cedat Germaniei coridorul Danzig și au mers prea departe, împingându-l pe Hitler să înceapă al doilea război mondial prin atacarea lor”.
- septembrie 2024 / Christine Lagarde – preşedinta Băncii Centrale Europene: Lumea de azi seamană cu cea a anilor 1920, de dinaintea crizei şi a războiului mondial. „Parelele dintre 1920 şi 2020 incep să iasă în evidenţă”.
- 30 septembrie 2024 (The economist): „Harris’s and Trump’s economic plans both promise UTOPIA„
Momente definitorii pe drumul către progres
Istoria economica a sec XX extins. Drumul catre utopie (1870 – 2010). J. Bradford DeLong ne invită într-o explorare profundă a evoluțiilor economice care au modelat lumea modernă. Această lucrare captivantă ne poartă prin tumultul și triumfurile secolului trecut, dezvăluind cum inovațiile și conflictele au pavat calea către progresul economic și social.
Cartea detaliază momentele cruciale care au definit secolul XX, de la revoluția industrială și până la ascensiunea tehnologiei informației. Fiecare capitol este o fereastră către deciziile, evenimentele și personalitățile care au influențat profund direcția economică a lumii, oferind cititorilor o perspectivă unică asupra „Drumului către Utopie„.
Obstacole și oportunități pe drumul către utopie. Marea Criză
DeLong nu se ferește să exploreze provocările și obstacolele întâmpinate pe parcursul secolului, inclusiv marile crize economice, inegalitățile crescânde și tensiunile geopolitice. Analiza sa profundă scoate în evidență cum aceste momente de criză au fost, de asemenea, puncte de cotitură care au oferit oportunități pentru inovare și reformă. Democratizarea nordului global.
Arhitectura Utopiei Economice
În „Drumul către Utopie”, DeLong oferă o viziune asupra structurilor și politicilor care au contribuit la crearea unei lumi mai prospere și mai echitabile. Discuția se extinde asupra rolului statului în economie, evoluția piețelor libere și impactul globalizării, toate fiind componente esențiale în modelarea utopiei economice.
Pasul următor pe drumul către utopie
În concluzie, cartea se îndreaptă către viitor, speculând despre provocările și oportunitățile care ne așteaptă. DeLong îndeamnă cititorii să reflecteze asupra lecțiilor trecutului și să se gândească cum pot contribui la construirea unei lumi mai bune, continuând să meargă pe „Drumul către Utopie”. Istoria economica a sec XX extins.
Cartea este tradusa in peste 12 limbi, fiind desemnata bestseller al anului 2022, de mai multe publicatii de prestigiu.
Pentru varianta in limba romana, revizia finala este realizata de Nicolae Mandoiu.
Disponibil comanda
„Drumul către Utopie (O istorie economică a secolului XX extins)” este cartea perfectă pentru oricine vrea să înțeleagă cum funcționează lumea din jurul nostru fără să se piardă în termeni complicați sau teorii greu de digerat. Scrisă de J. Bradford DeLong, această lucrare ne duce într-o călătorie fascinantă prin ultimii 100 de ani, arătându-ne cum economia și tehnologia au modelat societatea modernă.
Această carte e plină de povești interesante despre cum a evoluat lumea, făcând-o accesibilă și captivantă pentru oricine este curios să înțeleagă mai bine istoria economică. Fie că ești în căutarea unei surse de inspirație sau pur și simplu vrei să afli mai multe despre cum a ajuns lumea să arate așa cum o vedem azi, „Drumul către Utopie” este alegerea perfectă.
De la mari crize financiare la revoluții tehnologice, de la lupta pentru egalitate la provocările globalizării, cartea ne oferă o perspectivă clară asupra forțelor care ne-au modelat epoca. Mai mult, ne încurajează să privim spre viitor cu optimism și să ne gândim la rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca în construirea unei lumi mai bune.
„Drumul către Utopie” nu este doar o carte de istorie economică; este o invitație să facem parte din povestea continuă a umanității. Cu un limbaj simplu și accesibil, J. Bradford DeLong ne arată că, deși utopia poate părea departe, pașii pe care îi facem fiecare dintre noi, contează în călătoria spre o lume mai bună.
***
„O lucrare monumentală despre noua istorie economică.“ – Michael Hiltzik, Los Angeles Times
„O capodoperă.“ – Zachary D. Carter, Dissent
„Cuprinzătoare, frumos scrisă și o lectură antrenantă.“ – Andrew Koppeman, Los Angeles Review of Books
„O lectură fantastică… nu trebuie să fii economist sau istoric pentru a te bucura de această carte și nu rişti nevoia de săruri volatile pentru a te trezi din plictiseală.“ – Patrick Luciani, The Hub
„Acest volum, în parte o istorie economică, dar care documentează în mod deosebit și temeinic legătura dintre economia globală și cea politică, va deveni o lectură de referință în domeniu.“ – Library Journal
„Autorul transmite o multitudine de informații cu o proză elegantă, accesibilă, care îmbină perspectivele la scară mare, epocală, cu discursuri fascinante despre orice subiect, de la curentul electric alternativ la decalajul salarial între genuri. Rezultă o interpretare savantă a modernității economice, care ne ajută să înțelegem atât realizările aproape miraculoase, cât și nemulțumirile profunde ale epocii analizate.“ – Publishers Weekly, recenzie
***
Introducere: Marea mea poveste
- Globalizarea lumii
- Creșterea bazată pe tehnologie își ambalează motoarele
- Democratizarea nordului global
- Imperii globale
- Primul Război Mondial
- Nebunii ani ’20
- Marea Criză
- Socialismul real-existent
- Fascism și nazism
- Al Doilea Război Mondial
- Războiul Rece dintre sistemele ostile care totuși coabitează
- Starturile ratate (și reușite) ale dezvoltării economice în Sudul global
- Treizeci de ani glorioși de social-democrație
- Cotitura neoliberală
- Reglobalizarea, tehnologia informației și hiperglobalizarea
- Marea Recesiune și revenirea anemică
- Concluzie: Ne mai indreptam in continuare cu pasi de melc catre utopie?